Saturday, March 31, 2012

mee lemak

pergh..arini dalam sejarah..pertama kali makan mee lemak...mee lemak ni macm mana?
die ade kuah kaler kunin2 cair...pastu ade sambal udang campo kerang...pastu masuk mee n bahan2 sume..makan! pergh! enak ok! sgt lemak berkrim..haha

nak masuk gambo..mee lemak plak dah dalam perut..so bagi resepi jela kat sini...

bahan2
mee kuning
bihun
bawang
cili boh
udang
kerang
ayam rangka
ayam berdaging
bebola
tauhu kering (org guna untuk buat tauhu bakar)
serai
bawang putih


cara2
buat sambal udang dgn kerang mcm biasa la...dah nama pon sambal...kena la tumis cabai(cili boh), bawang ape sume dalam kuali..pastu dah garing cabai tu..masukkan udang n kerang..masak sampai garing la sume2...dah masak biar je tepi dulu

skang fokus buat kuah lemak tuh plak...mula2 tumis cabai masak(bukan cili boh ye) pastikan dengan bawang putih sahaja..bawang merah x diperlukan...masuk serai beberapa batang..tumis sampai garing..masukkan ayam rangka (mentah) dgn air..rebus sampai empuk...saje guna tulang sbb nak makesure ada rasa ayam manis2 skit dalam kuah tu. pastu masuk serbuk kunyit ..bagi ade kaler kuning2..pastu masuk santan...masa nih kawalan api sgt penting ye....masak die mcm kuah lodeh tuha...cair2..santan sampai mendidih..masuk bebola daging, ikan dan tauhu... kacau sampai menggelegak kejap.trus ttup api...jgn sampai pecah lemak..xsedap..

pastu...siapkan ayam plak.. ade dua jenis...boleh buat ayam rebus biasa or ayam roasted. kalo rebus biasa..masuk air ngn ayam..blend bawang putih ngn halia..rebuskan sekali...sampai empuk..siap!
kalo ayam roasted..amik yg dah rebus tadi..sapu madu, kicap ngn lada hitam...bakar dalam mikrowave..siap!

so..now sume barang2 dah siap....untuk hiasan.. buatla telur rebus, taugeh, daun bawang danbawang goreng. benda2 nih sume tabur atas mee kuning or bihun..masuk kuah lemak tadi..masuk sambal plak lagi....DONE...dah buleh makan dengan bestnyer...