Sunday, April 3, 2016

Batam, Indonesia

batam ni dekat dengan singapore dan johor je sebenarnya. aku takde minat nak pergi batam ni pun tapi sebab ada kawan mak mertua yang war2kan kata barang sini murah2 juga so kami pun terpedaya nak join the trip.

macam biasa cari punya cari tiket. yang pergi batam masa tu hanya flight malindo dan firefly sahaja. apa lagi jenuh la naik pinor2 mata dok bukak dua website ni untuk tgok hari dan masa yg seswai atau lebih tepat lagi hari yang kalau pergi tu tiket murah siket la hendaknya.

daripada nak booking unutk berdua sahaja jadi 4 orang.. 5 orang..dan akhirnya hampir 12 orang yg join nak pergi batam ni. haha. 

sampai je batam kita makan dulu nasi padang. dalam ahli rombongan ni ada sorang kakak ni biasa ke batam. kerap jugalah. jadi dialah yg jadi tour guide kami. semua tempat makan best dia tau dan tmpat sopim juga. 

masa dari airport ada supir sorang ni jiran mak bagi nombor . bagus juga supir ni bawa kita jalan2 sekitar batam termasuklah ke tempat buat kek lapis bagai.

layan jelah gambar ya.. mmg agak murah2 juga barang2 sini cuma itulah dia... barang mostly datang dari jakarta dan bandung. so kat batam dah di markup sikit la. memandangkan juga ramai rakyat singapura yang masuk shopping brg groceries lagi tuha kat batam..ish3..dahsyat...

oh ya dan batam femes dengan tempat tak baik ..macam rumah pelacuran dan urut yang besepah sana sini. tapi itulah berbalik kepada niat korang. datang batam cari apa...??
apa yg korang cari memang itulah yg korang akan jumpa.. so far alhamdulillah kami takde pulak nampk rumah2 urut pelik2 atau pelacur2 seksi ke apa. semuanya nampak baik dan elok sahaja.

datang batam ni rasanya memang aku tak dan nak rasa lapaq aih..asik kenyang je. mana taknya tempat makan pun bersih. takda bau pelik2 so senangnk cari makan. ohh semuanya halal inshaallah sbb mostly yg dok batam ni muslim. :)

batam femes juga dengan kekacang nya.. kalau nk beli pergi ke pasar terus.. punyalah banyak kacang2 pelik. boleh rasa byk mana korg suka pastu kalau nk beli...belilah..kalau tamau pun xpa :)

















Sunday, July 19, 2015

Selamat hari raya 2015

lepas Ramadhan... Syawal pasti tiba.. mcm.biasa time syawal ni semua benda nak tibai makan. Paling x boleh nk elak ialah sakit perut ..cirit birit dan berat badan naik mendadak. Hahahaha..

So tak payah beria ngan makanan2 raya.. yg paling best time raya .. gambar2 raya itu wajipppp...

Monday, June 8, 2015

Bandung, Indonesia

ini 1st flight yang membawa aku merantau ke negara orang. Trip ke Bandung, Indonesia. Tarikhnya aku tak ingat tapi aku sangat ingat benda ni happen few months lepas aku kawen dan join group family pak bedul ni masa tu tahun 2012.. family hubby punya mak dan pak menakan ... diorg ni ramai.. so senang bila di ajak bercuti sesama ramai je nk follow sekali

Kitorg amik hotel di area cihampelas. Cihampelas ni antara yg menarik ada banyak kedai berderet2 di kawasan hotelnya. walaupun hotelnya tidaklah besar sangat tapi cukup selesa dengan kelengkapan2 diberi.

Antara tempat wajib dikunjungi untuk kaki shopping jika ke bandung mestilah...



1. Rumah mode
rumah mode ni kawasan niaga yg jual brg2 branded tapi pada harga yg sangat mampu milik. aku ni dahla buta brand. mmg bukan sejenis perempuan yg pandai sangat brand2 ni. jenis redah je semua pun dan yg pasti kalau mahai memang xkan beli pun. haha..hubby paling suka rumah mode ni sebab banyak gila kasut yg cool2 dan tshirt2 yg ohsem. laki memang akan sukalah kesini.. dengan shades yg pelbagai jenama lagi.. clutch.. tali pinggang.. seluar2.. semualah.. untuk lelaki dan perempuan..sama rata. dia punya fitting room asing2. bgus juga kan :) tapi sini fixed price..jgn dok mintak diskaun. xde sesen pun dia bagi ye


2. Pasar Baru
Pasar baru ni kalau nak puas kena datang pagi2... kat sinilah aku dengar perkataan baru "pecah telur" which means..kita org pertama.. tawar dan beli brg tu sampai jadi. dan sedaya upaya org kedai2 situ percaya kalau mereka kehilangan customer yg mula2 untuk "pecah telur" tu.. kedai tu dikira akan suwei la sepanjang hari.. so sebab tu sedaya upaya mereka cuba close sales pepagi tu tak kira dengan berapa diskaun di minta customer.. gila kan? tapi tulah bestnya pasar baru ni.. kena ada tawar menawar skill yg hebat. kalau perlu bergaduh..silakan. hahahaha.. jgn malu2.. kalau malu mmg mahai la beli


3. Toko 3
Toko 3 ni kedai jual pakaian lagi. Tapi sini paling banyak ialah seluar JEANS yg pelbagai jenama. mcm2 ada...pada kualiti yg terbaik dan best. harga toksah cakaplah. mmg tiotop! tahan lasak baq hang! kat sini hubby dan  pak men mmg soping sakan.




4. Bandung Transtudio
bandung transtudio ni macam times square kita kat sinilah.. cuma ianya lebih besar dan ada macam2 indoor dan outdoor, ala2 genting pun hado, tapi yg bestnya dia punya games,...adoi mencabar sesangat la weiii.. aku ni jenis tak tahan main2 benda2 ni. pening! so banyaknya aku join yg indoor masuk2 show.. gitu2 je.. yg pusing2 naik turun tu..aku main dua je.. satu roller coaster F1 yg bapak laju nak mmpos! dan satu lagi ala2 solero tu.. yg naik atas dan bammm! dia tetiba jatuh ke bawah, gila betul..jntung rasa kena rentap2 tak dan nk dok diam2. hahahahaha... kat sini bila dah keluar ada byk soping shop lagi. pun brg2nya jauh lebih murah dari malaysia. kasut..jersi..purse


5. Factory outlet
Factory outlet ni maksudnya bukan dia jual barang tu sebijik macam butik2 jenama luar jual.. diorg pembuat dari material yg sama tapi mereka tidak guna brand yg sama. kira ala2 gred AAA pun ada. atau mmg sebijik barang ori tapi ditukar nama sikit atau tiada nama langsung. gitu. masa kat sini ada banyak bangunan.. kena pergi satu persatu..dan setiapnya jual benda yg lain2 tak sama. brg2 kulit memang power hendaknya.

dalam banyak2 trip shopping kat bandung masa ni.. aku paling terkesan tengok cara hidup dan taraf hidup mereka. diorg akan cuba untuk jual apa sahaja atau beri servis tak kira apa bentuk jua untuk dapat income dari pelancong2 yg datang dari serata dunia. tak kira dari kanak2 sampai yg dewasa. semua pndai gunakan peluang. penah ada satu malam tu hujan lebat dan kami jalan menyusuri kaki lima perlahan2 sambil basah2 sikit. tiba2 kami didatangi dua org kanak2 indonesia yg basah lencun sambil hulurkan payung... kami cakap kami ramai.. budak berdua tu suruh kami tunggu kejap.. diorg berlari.. mancari kawan2 mereka.. tiba2 je sampai ngam2 cukup payung untuk kami ni... ramai budak2nya.. rupanya mereka sediakan  payung dan kita bayar servis mereka selepas itu. paling terkesan di hati ialah payung tu siap mereka yg pegangkan smbil mereka basah lencun kena hujan.. kami je dipayungkan. aduhai luluh rasa hati tengok umur2 baya adik2 aku je. sedang kita senang lenang malam tengok tv atau berbual2 kosong..mereka di indonesia sibuk mencari duit. bila ditanya kenapa belum pulang.. katanya mau cari duit biaya sekolah. malam aja ada masa. siang tak boleh kena ke sekolah buat bantu mak ayah.. huwaaa!!! sedih betul rasa..  masa ni aku rasa bertuahnya aku anak malaysia, aku tak perlu mengemis sampai sebegini sekali untuk sekolah walau mak abah aku juga bukan senang orgnya. syukur aku masih dapat macam2 bantuan dari kerajaan malaysia. Alhamdulillah.


bercuti itu terapi : Flight 1st dalam hidup

sejak 3 tahun bergelar isteri orang... cuti pertama yg perlu naik flight ialah ke BANDUNG, indonesia. serius... sejak 20++ tahun hidup..ini flight pertama dalam kamus hidup aku. bukan tak teringin.. lama benar nak merasa tapi xkesampaian dek kerana kewangan tidak mengizinkan. syukur...memang benar kata orang rezeki lepas kawen ni lain benar jadinya...merata aku dapat pergi dah dengan flight sampai rasa tamau naik pun hado dah.. hahahahaha. tapi tula.. aku masih belum berpeluang untuk berkongsi informasi dan pengalaman best ke tempat org. inshaaAllah. kalau ada kelapangan.. memang aku nak buat entry2 berjalan sana sini aku ni.

so ... akan aku kongsi satu persatu percutian yg aku dah pergi ya... semua aku nak simpan dalam blog ni.... senang aku nk korek2 kenangan pun ye jugak.. acah2 one stop centre gitu. :)

Monday, May 18, 2015

Pastel double loop shawl

NEW !!!
Pastel colours ONLY!

Sejenis Shawl bermuka dua
Double Loop Shawl

* tak payah lilit
* tak payah gosok
* soft awning yg utuh
* boleh basuh mesin

TERHAD!

Material : Lycra
Price : RM69 (postage FREE)

Berminat roger terus 0175380701

Hanya klik #pasteldoubleloopshawl  utk tgok2 warna2 lain yg available ya.

#doublelooppastel #doubleloopshawl  #doubleloopshawlmurah #shawltakpayahlilit #shawldualubang #pinlessdoubleloop #instantshawl

Wednesday, April 15, 2015

Travel agency golden explorer cakap bebelit2

HATI2 DGN TRAVEL AGENCY NAMA GOLDEN EXPLORER
***************************************

Salam..
Ini kisah benar ya.. org dari golden explorer ni nama dia zeti...kak zeti katanya ex pramugari mas.. benti sbb gembira kerja di golden explorer utk tolong org2 suka bejalan ni dpt benefit dan free itu ini smbil melancong. Gituuuuu!!!

Dia dpt nmbo aku hasil rekemendasi dr kawan skolah.. taktik dia mudah.. dia akan jadi mcm kawan korg yg korg kenal betahun lamanya..mesra...ramah.. power x power.. dia cuma akan ajukan soklan.. " sue..s***m*** ni awk knai kan... Kawan skolah ke stu uni eh? " pancing tu nampak... Aku pun jawab jela.. " ohhh tu kawan skolah." Maklumlah aku pun peramah...  Dia ni akan call2 dan call byk2 kali smpila stu tahap dia dapat smpaikan hal berkenaan hotel free dan benefit2 yg dapat jika sign up dgn agency diorg ni..aku rs dia ni call aku dekat 10x jugaklah.

Aku memang x minat pun. Tp bila dgr dia punya janji yg wowweeeiii.. siapa tak mau kan.. mulanya aku mintak keterangan bertulis.. antar je kat email. Aku baca dan nnt klo beminat aku sign dan bayar la... Ohhh katanya.. xleh dik..semua ni kena by keterangan..kalau baca nnt adik x faham dan jadi lebih salah faham. Biar kita explain dan adik dengar k.. dia pun mulalah.... Bla3.. hotel free.. bla3.. xde expired date... bla3.. melancong dgn tour2 free... Bla3.. boleh claim minyak... Bla3... Byklah..janjinya..mmg indah dan manis belaka

Nak dipendekkan kisah..aku pun...diam dan excited.. rasa mcm ok.. mcm best.. tp xpelah..bgla masa kak kita pikir dan tnya suami... Lgpun kad kedit xde..suami pgg semua..  waahhh selamba dia mintak meh nmbo tepon suami awk dik.akak kolkan... K.zeti ni betoi ke idokkk... Pastu dia bg option lain pulak.. awk ada debit kad.. aku ckpla ada... Sibuk dia tnya ko keje apa dik...laaaa x keje? Mesti suami ko gaji beso ni dik..dia bg ko dok umah je... Klo akk jd ko dik.. bek becuti2 ni.. best apa....xde hal kerja nk pk.xpayah apply cuti bagai2..... pot pet pot pet... Smpailah satu ketika dia kata.. eh.. akak nk tryla cek ko punya debit kad tu masih aktif ke tidak eh dik

Sambil2 dia selit..kata kawan aku yg nama sipolan dan sipolan dah sign up dik..diorg nk cuti ke medan... Ke hanoi betnam.. ke hongkong.. ke aussie.. amboiiiiii... Dalam ati aku.. wohh mesti best ni..sbb rmi rakan2 seangkatan sign up.... Akula bodo xtnya diorg btui ke idak pulak kan..sbb dia wasapkan list nama weiii..siap tepi list nama tu tulis paid..paid..paid... Mmg halus!!! Upanya nama sipolan2 dia petik..x sign up pun.. tp ms tau tu dah telambat pun ha.. padan muka aku lagi.

Kita yg dah syok besembang sbb dia kata laki aku kaya bagai2 kan.. kembang la setaman.. (dasar manusia xleh kena puji mmg ginilah) hahaha.. so aku pun selamba x pikir apa sgt... Bacakan dia nmbo kad debit depan tu.. telajak skali dia tnya expired date... Aku pun bagi.. dalam ati pk.. xpe kot.. sbb dia xtau nmbo cvc ( 3 angka blakang kad) tu.. so xkanlah jadi apa2..  tup2 kata k.zeti ni.. haaa.. kad ko ni boleh guna dik... Akak sambungkan ko kat kawan akak jap.. nnt dia explain

Aku pun tgula.. sbb diaorg yg call kan. Jadi tgu sekejap dia smbungkan ke shona.. kawan dia.. skali shona ni kata.. transaksi sign up awk dah sukses.. tolong bacakan email apa semua kita nak hantar dokumen2 yg awk dpt bagai2.. dan kita nk poskan juga sekian2 voucher... Demm!!! Bila pulak aku setuju nk sign up? Korg nmpk permainannya kat situ? Nmpk x?ms tu aku ckp..la..xdepun sy setuju kak nak sign up.. dia twist balik aku.. katanya.. eh.. kalau xnak knapa bg nmbo kad td..aduhai..sistem dah tolak dik..kita takleh buat apa. tegamam aku kot!!! Pastu xpelah..pujuk ati.. xpekot servis ni.. mgkin bagus..senang nk p bejalan..

Upanya.. jnji manis diorg.. mmg lgsg!!! Hampeh!!!

So pd korg2 yg dah terrekemenkan kawan2 korg yg 8 org atau lebih tu.. tolong igtkan kawan korg jgn sebut apa2 pun nmbo kat kad.. tak payah!!! Join pun xpayah...klo rs nk join jugak lantak korg lah..

Privilege dia bg pun..bukan sebagus dikata. Hotel2 dia.. choiiii.. menangis klo ko tgok list dia bagi..lgsg x sama mcm cakap2 manis k.zeti tu..  tour yg kata free? Bila ckp nk g sekian2 dia bg qtion bgai .. mahai nk mmpos! Mana free tah? Claim minyak? kawan aku smpai arini seposen pun x dpt lagi.. tgu turn katanya.. pastu..kata dia voucher tu bila2 pun boleh guna.. tp bila dpt voucher.. nah! Ada expired date la weiiii... Pastu stu tmpat becuti xleh guna voucher tu serentak.. kena guna lain2 time.. woiii.. nk becuti brapa kali setahun camni?

Jadi tolong ya.. hadik hakak sedara mara kawan2 semua.. jika ada nama agency atau modus operandi sebegini call korg..xpayahla layan.. bila.dilayan akan terbanglah RM korg skali.. bukan sikit la wei.. rm599!!! Bg korg yg beharta byk..xkisah la kot...mcm aku yg kurg kaya ni.. rm599 ni boleh makan kentaki 600x oiii. Huhuhuhuhu...

Pada kawan2 aku yg aku rekemenkan korg... Aku juga mohon maaf.. ampun zahir batin.. aku xtau mcm ni servis taik diorg... Jgn simpan dndam sama aku.. aku betul2 mntak maaf... :( manusia camni aku doakan Allah bg kesedaran dan hidayah kat diorg... Pk sikit rezeki dpt cara camni.. ckp belit2.. berkat atau tidak....sekian

Aku yg padan muka,
S.M.Y

*viralkanlah kalo sudi.. xmo ramai lagi terbagi nmbo kad mcm aku ni

Saturday, April 11, 2015

Dress untuk kanak2

Preorder...
DRESS KANAK - KANAK

Close date : 30th april 2015
Estimate terima brg : mid of May
Original from vietnam
Material : lycra with lace
Size available : 2 4 6 8 10 dan 12

Berminat : wasap / mesej 0175380701

* kindly do take note. Preorder ini akan diambil hanya dengan bayaran sahaja. (70% minimum)
Kualiti tip top terbaeeekkk