Monday, September 20, 2010

mari belajar buat burger MC Donald


baiklah...ini cara2 membuat..

SPICY CHICKEM MC DELUXE































ini plak cara2 nak buat
TRIPLE CHEESE BURGER..






























p/s: mudah giler..selamat mencuba..aku dah cuba kat mc D! hahaha..korang?


Thursday, September 16, 2010

hari raya

semua blogger pon kalo rata2 aku tgok entry memasing nk letak pasal raya..aku pon mestilah x nk ketinggalan kn..kata ikut peredaran semasa...so keadaan semasa sekarang ialah hari raya..maka topik raya aku adalah berkenaan...

APA YANG RAYA TAHUN NIH ..LAIN DARI TAHUN LEPAS...

hahaha..cam bengong je tajuk die..tp pedulik ah...entry aku..ske ati akula nk tulis pasal ape kn..hakhak..:)

1. kasut raya a.k.a kasut baru xdapat nk pakai masa fes day raya..raya ke 4 baru dapat pakai dan mendapat pujian ..kalau tak..sesape yg nmpk masa ia dipaking dalam umah je yg puji2..hahahaha...








2. aku xdapat sembahyang raya kat masjid kg. temiang ni..buat pertama kalinya!! uhuhuh..(masalah org pompuan..korg pon tau kot kenapa)









3. aku x sempat mkn spageti, kek coklat, mee goreng, kuetiow goreng..sumelah juadah yg dihidangkan time raya ke 3..sbb buat open haus..










4. yah..!! dah tentu open haus yg pertama kali dibuat tanpa kehadiran brader2 dan sister di sisi..(abg + akak) selalu dorg la master mind benda2 nih..tp kalini..aku mastermindnyer..yeah!! agak berbangga di situ








5.tahun nih x buat pon konvoi raya sama kawan2 sekolah menengah seperti mana tahun lepas..meriah hampir sume pelosok umah kami terjah..hehe..tah nape taun nih...x larat plak rasa..(tiba2 rasa da tua) adoyaiii~~











6.org salam2 raya pas solat raya kn..tp tahun nih..pas solat..sume wat x reti...sume dok makan2 dulu smpai kenyang..ni sume sebab abg+akak xde la ni..sume pon cam xde semnagat...elok aku bagi panas2 keadaan..muncul abg lang..yah!! baru meriah sesi ampun maaf..:)










7.gambar raye tahun nih...hm.mcm ada byk kurangnyer...mungkin sbb bande di aussie dan k.long di kelantan..amatla rasa ksongnyer..walopon hkikat sebenar pic tuh mcm dah ckup penuh ngn kami adik beradik..











8.tah nape rasa mcm nih tahun terakhir beraya sebagai bujang..hm part nih rasa sayu+sedih+mcm2 perasaan merepek..(walopon x tentu lagi tarikh kawen tersebut)














9.rasa sgt epi sbb dah kerja + kena bagi duit raya pada adik2..anak2 buah..walopon agak budget tapi sekurang2nyer aku dah jadi seorg "pemberi" bukan lagi penerima...(dari k.long pon x dapat dah..sedey2)huhu









10.umah fully makeover..suasana 100% lain dari tahun lepas dan tahun2 sebelumnya..mungkin perubahan segala sofa, tv, perabot2 lain buatkan aku rasa cam umah agak pelik..haha(aku pon da dapat katil baru..yehh!! xde lagi katil berkakikan batu bata)ahax..:)

p/s-besederhanalah dalam menyambut raya setiap tahun sbb kiter kna igt ramai lagi kat luar sana yg raya mereka x semacam kita...elakkan pembaziran...truskan amalan bersedekah..jgn tgu bulan pose je baru nk buat...(hm..tiba2 rasa sayu)

Thursday, September 9, 2010

korang!!!

SELAMAT HARI RAYA
TO
ALL BLOGGERS!!!!!

ampun maaf...
hepi2 selalu...
bergembira di mana sahaja...

Friday, September 3, 2010

makin dekat makin xde mood


dah nk raya..sana sini org dok mood membeli belah dan bersuka ria nk smbut raya..aku? langsung....ape prasaan pon xde..ada byk kemungkinan mood raya belum mari...

1. sales di mana2 buat ko rasa sakit mata + loya la khen nk pilih la hape..padahal...belum dapat gaji, celah mana ko nk exited bersoping plak oi..hahaha..mmg sokmo sume sales pon ko x berkenan..hoho
2.duit dah terbyg berapa banyak nk kena abiskan. raya blom lagi..dok tekan2 kalkulator dah..bajet2 brapa nk habis untuk raya kalini..beria je lebih nk bajet2 konon...las2 sok dapat gaji..list kemana..bajet kemana...telangkup sudah sume duit ko..haha...
3.ramainyer...anak sedara..tahun nih bertambah lagi...dah 7 orang dah..(padahal tahun lepas pon dok 7 jugak) hahaha
4.kemas umah...(baju melambak2 dalam bilik aku..xberlipat niha..) mane nk lipatnyer kalo dok mnghadap lappy jek...kalaulah ada software yg kelik2 je..sume baju terlipat..kan bagus..hadoiii!
5.kuih raya satu pon x buat lagi..padahal masa 15 ramadhan ko dah sibuk2 la cari resepi nk buat kuih konon2nya...aku rasa sampi ke sudah..."kuih tunjuk" juge jadinya...haha

p/s: so..ini la sebabnyer..ak xde mood nk raye weh...adoi!

Wednesday, September 1, 2010

kekanda adinda by monoloque & atilia

tgh mood bunga2 cinta nih....so lagu nih semalam masa kami nk kuar berbuka posa..terdengar dalam kereta..dua2 tersenyap...cam kewl sangat lagu nyer..ala2 comel2 gitu..ahahaha...nih lirik die aku copy dari blog sahabat kiter...

LIRIK LAGU KEKANDA ADINDA – MONOLOQUE & ATILIA
video
Verse_1
(P) Oh Kekanda jangan irihati, Dinda naik pangkat lagi..
(L) Oh Adinda, Kanda mana dengki, malah Kanda support bini..
Chorus_1:
(P) Jadi Dinda mahu mengambil masa
(L) Tapi Kanda mahu segera,
(P) Dinda ingin berjaya dalam kerjaya,
(L) Tapi Kanda mahu cahaya mata,
(P) Dinda belum bersedia,
(L) Kanda dah beria ria,
(P) Jadi yg mana satu?
(P+L) Tak perlu bertengkar,
Tak perlu bermasam muka,
Verse _2:
(L) Oh Adinda, tolong jangan lekas curiga, lekas cemburu buta
(P) Oh Kekanda, Dinda perlu berhati hati ,tak rela dikongsi,
Chorus_2
(L) Kanda kerja overtime, terlebih masa,
(P) Itu yg Dinda harus berwaspada,
(L) Ini semua demi masa depan keluarga,
(P) Dengan Dinda atau sebaliknya?
(L) Kanda kerja malam,
(P) Dinda kerja siang,
(L) Jadi bila nak bertemu?
(P+L)Tak perlu bertengkar,
Tak perlu bermasam muka,
Bridge:
(P) Oh adiwira, dewataku, mari ikut cara Dinda!
(L) Oh Tun Teja, intan permata, mari ikut cara Kanda!
(P+L) bagaimana? bagaimana kita nak selesaikannya?
apa keputusannya?
Verse-3
(P) Oh Kekanda mari Nyawa, kita cuba komunikasi!
(L) Oh Adinda mari Sayang, kita cuba toleransi!
Chorus_3
(P+L) Walau kita janji sehidup semati, kita berlainan,
(L) Kanda polar kutub Utara,
(P) Dinda kutub Selatan
(P+L) komunikasi, sikap toleransi! itu yg kita perlu,
(P+L)Tak perlu bertengkar,
Tak perlu bermasam muka,
coda*
(L) Walau kita sering dgn cara masing2,
(P)Kanda yg Perdana,
(L) Dinda yg Utama,
(P)Kanda sgalaNya..
(L) Dindalah Nyawa,
(P+L) kita tetap bahagia bila bersama sama
bahagia bersama,
bersama slamanya,
bahagia slama- lamanya!
p/s: rupenyer lagu nih dah lama..masa bulan julai lagi dah femes..hahaha..punyerla xtau.baru dengar..neway...aku sangat shukee!!