Sunday, May 27, 2012

4 hari 3 malam diuji

Alhamdulillah.....ini perkataan pertama aku untuk blog aku yg beberapa hari dan minggu ni tidak berupdate...bukan apa..nikmat hidup sihat yang Allah bagi nih terasa betul nikmatnya bila aku diuji untuk sakit teruk tempohari....syukur..

aku ingat aku demam biasa je...tapi rupanya ada bahagian darah dalam badan aku nih memang dah tercemar dek virus yang ntah hapa2...dok muntah2 dan cirit birit x henti2...ingatkan demam biasa lagi..pegi klinik amik ubat...sampai satu ketika....dokter klinik pon xmampu nk bagi ubat dah sbb demam x kebah2.sakit badan toksah cerita la punya azab sampai nk iron baju encik suami pon x larat..punyalah berat ujian kalini....aku terbaring lesu je..

mujur ade adik ipar dan mak mentua...drivekan aku ke klinik ke3 pas x mau kebah jugak aritu..dari situlah dokter tuh wat refer letter untuk aku cek darah kat mana2 hospital berdekatan..die saspek aku denggi je dah...masa tuh da lemah lutut aku rasa..aduila...mati gamaknya aku ni...sebab nyamuk! ..dek kerana aku ade medical kad encik suami punye company ade insurans untuk isteri2 pekerja..so guna la kemudahan yg ada..kitorg ke hospital swasta..

cepat dan efisen gile hospital swasta ni..bukan nk kater kerajaan punye x bagus...cuma tau jela...gomen punye hospital ramai manusia..so die akan dulukan yg kronik..tapi swasta ni..die pedulik hape..die buat lambat2 alamatnya biznes x masyuk la kan...so aku pon dicocok la amik darah segala bagai...1/2 jam result kuar..tettttttt!!! aku bebas denggi tapi aku still diminta untuk dimasukkan ke wad sbb dalam darah aku diorg detect ade sejenis virus yg agak bahaya katenye...

so..nk xnk aku masuk la sepital..aku rasa mcm serius la jugak sbb kalo x serius xkan sampai kena cocok masuk air..upenyer aku nih dehydrate pon ye...adusla..punye la sengal satu badan...terbaring je aku kat sepital tuha....mlm pertama encik suami temankan...kat wad yg kongsi satu bilik dua org..punya la x selesa sebab katil aku sebelah pintu orang keluar masuk..so aku nk xnak sentiasa kena bertudung..walopon ada ekon...paham2 jela rimas org sakit mcm mana kan..agaknya encik suami aku tgk pon kesian..die mintak kat dokter tukar wad yg privacy sket..1st class punye..tapi xde sbb penuh..hampa btoi rasa..tapi redha je...mungkin ujian ni...

rupanya hospital swasta nih bapak mentua aku kna pengarahnya...ape lagi..die pon mintak tolong jugak aku masuk wad yg lebih selesa hendaknya...agaknya dah rezeki aku..esoknya tuh aku dipindahkan masuk wad 1 st class.ada yang dah cek out tuh yg ade kosong...alhamdulillah..dalam x larat tuh aku tetap rasa selesa la sikit..bukan ape..kite ni muslim...nk solat..sedara mara datang berkunjung sume...so aku rasa korang pon paham mcm mana kan...dgn kondisi aku yg perlu kerap ke toilet lagi..hadui..bygkan bila kena berkongsi..mak ai..bukan ke payah...tapi tulah..agknya Allah nk mudahkan urusan kan..dok je bilik best ni..aku asek tido je..rehat sakan..haha seronok pon ye...

encik suami sampai 2 hari amik cuti sebab nk temankan aku...kesian pon ade bile tgok die tido sensorang kat bawah..nk je temankan tapi aku nih berwayar2 xdapek la den nk nolong..betapa die x cukup tido sbb tgh2 mlm aku nk kna g toilet..dgn segala wayar sume die nk kena tlg usung tarik masuk keluar bilik air tuh..aduh...pengorbanan seorang suami...:( x terhingga rasanya...

selera makan aku toksah ckpla..mkn sbb terpaksa jek..lapar berderup2 prut nih.tapi lauk sepital sape yg lalu? walopon menu die kite yg tentukan sendiri nk makan ape dari bekpes sampai supper..tapi tetap x berminat di tekak..las2 encik suami jugak kena cari benda bukan2 yg aku teringin.mkn sikit je lak tuh.haih! aku nih sgt menyusahkan..maafkan saye..huhu

so..kedebak kedebuk 4 hari aku dok situ...3 malam encik suami kena temankan aku dok situ..encik suami kater...xpela anggap kite tgh honeymoon ape ...ceit!! x hengen aku nk ingat ni sebgai honeymoon..ape jadah hanimmun asik kena mkn ubat 4 jam sekali...gile...gile...dapat je kuar sepital..yahoo!!! seronok btoi rasa..lega dpt baring katil sendiri...mkn mak masak dan tgk tv umah sendiri..lega hokay!! kalo x rasa mcm dunia dalam kotak...

cuma bila difikir2kan...Allah nk bagi aku rehat agaknya ..kerja truk sangat...so seminggu aku rehat...lega..esok sume dah back to normal..maka...masa sihat nih..bersyukurla tau...jgn byk kerenah..sbb masa sakit.......hanya korang je tau betapa masa sihat tu kna manfaatkan btoi2..... amik ko..entry kalini panjang lebor...:)

Syukur and thanks x terhingga buat semua yang mendoakan saya tempohari..now saya totally SIHAT....syukur lagi sekali.....:)

1 comment:

armouris said...

terjumpa info ni, pasal demam…. sharing is caring :) - Cara Redakan Panas Demam Dengan Mudah