Friday, July 16, 2010

jom belajar buat TEPPANYAKI yg halal


oleh kerana semangat tengok crita TEPPAN GIRL, AKANE tersebut masih belum pudar..aku pon mengoogle carik pasal resepi yg ada untuk buat benda nih...woho~~ syioknyer..aku jumpe!! so sni ada resepi menarik untuk dikongsi bersama on how to do this on ur own...:)

sebab nk cari kat luar sana byk yg jual kiter xtau ape die taruk kat dalam kn..so ini dijamin HALAL sebab korg sendrik yg p cari bahan2nyer..hueh...

ayat2 resepi berikut aku copy dari blog sahabt kiter nih..leh tgok SINI..die ada sertakan video skali kalo korg x paham2 juge...hehehe...

(A) Bahan2 yg diperlukan(cam utk 3 org makan):

Tepung Okonomiyaki <--- kalo x jumpa tepung gandum biasa tu pon xpe

Kobis - dicingcang dadu kecik2
Yama-imo (山芋) <--- ni xdak kat Mesia. Xde pon xpelah..
Telur - sebijik utk 1 keping Okonomiyaki
Sakura-ebi (Udang kering halus yg warna merah2 tuh) - ikut suka nak byk mana
Udang basah - yg size kecil (kalo besaw konolah potong dadu kekecik)
Sotong (potong dadu kekecik) - ikut suka nak byk mana
☆ Sedikit Serbuk penaik
☆ Sedikit Garam - ikut suka
☆ Sedikit Gula - ikut suka
☆ Sedikit Air
☆ Sedikit minyak masak

<*Note: Ikutlah nak bubuh ingredients apa mengikut selera/kegemaran masing2>

(B) Topping:

Okonomiyaki sos (leh didapati di Jusco/Japan Club/100Yen Shop) - baca dulu ingredient sos neh takut kadang ada benda yg kita xleh makan.. kalo xde sos neh, guna sos tiram/sos BBQ tu pon xpe tp rasanya ada lain cikit juga ada lah..
Mayonis - ikut suka byk mana
Katsuo-bushi(鰹節 : bonito flakes) - leh didapati di mana2 Jusco/Japan Club/100Yen Shop
Ao-Nori (海苔: seaweeds) yg serbuk/hancur - leh didapati di mana2 Jusco/Japan Club/100Yen Shop
Daun bawang - potong halus

(C) Cara buat:

1) Gaul/bancuhkan kesemua bahan (A). Agak2 mcm kita nak wat cekodok cairnya/pekatnya..

2) Sapukan minyak atas hot plate/frying pan (kuali leper)/teppanyaki (jika ada) , dan curahkan bahan (A) tadi ke atasnya.. ratakan.

3) Masak dgn api perlahan hingga permukaan agak keperang2an.

4) Terbalikan okonomiyaki agar atas bawahnya masak.

5) Setelah selesai dimasak, bubuh topping (sos okonomiyaki, mayonis & taburkan daun bawang, katsuo-bushi serta serbuk nori) di atasnya..

si penulis asal blog resepi nih juga ada pesan..kalo mkn kat jEPOn..hati2 sket sbb selalunya mmg diorg akan masukkan slice ba alip ba ya dalamnya..so..buat sendrik lagi TERBAIKKK kn..hehehe....jom2..marilah kiter buat!!! yahahahaha....(terliur..+ sgt teruja dan x sabar2..hehe)

No comments: